top of page
Image by Antonika Chanel

DRY NEEDLING

Dry needling therapie is effectief bij veel klachten

Dry needling therapie is een behandelmethode van de Sporttherapeut die effectief kan zijn bij veel klachten. Hierbij wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Na de behandeling kan de spier weer beter functioneren. Afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding. Uiteindelijk verdwijnen je klachten.


Dry needling is de oplossing bij spierklachten in het hele lichaam

Ons lichaam kan te maken krijgen met veel verschillende soorten klachten. Bij bijna alle klachten is er sprake van een myofaciaal(spier) probleem. Daarom kan dry needling eigenlijk bij bijna alle soorten klachten toegepast worden. De meest voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, nekklachten, lage rugpijn, bilklachten en veel spierklachten in boven- en onderbenen.

Dry needling niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specieke punten zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

De oplossing bij verschillende klachten

Deze effectieve behandelmethode kan worden gebruikt bij verschillende klachten. Voorbeelden van zulke klachten zijn:

  • Stijve spieren en gewrichten

  • KANS- klachten, 

  • Klachten van de nek, schouder of arm

  • Tenniselleboog of klachten aan de onderarm en pols. 

  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren,

  • Krampen, uitstralende pijn of hielspoor

Waar richt een behandeling zich op

Door het gebruik van Dry needling therapie merk je al na vier behandelingen resultaat. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijn vrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren. Het is van belang dat je naast de behandeling gerichte oefeningen doet om het effect van de behandeling te verhogen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in je arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt een dry needling behandeling aan

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte naderhand wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Je krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

bottom of page