top of page
Rug massage

TRIGGERPOINT THERAPIE

Een eeuwenoude wetenschap

Vermindering van spierknopen
Spierknopen zijn lokale verkrampingen in een spier die deze doen verkorten. Dit alles heeft te maken met overbelasting en/ of een lokaal te kort aan voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn voor een spier nodig om te kunnen ontspannen. Een lokale verkramping kan los gemasseerd worden tijdens een sportmassage. De druk tijdens een sportmassage geeft rek op een spier waardoor deze weer soepeler wordt. Ook worden door de druk bloedbanen in de spier leeg gedrukt, zodat er weer nieuwe voedingstoffen naar de spier kunnen en mogelijke spierknopen belastingafhankelijk (i.v.m. overbelasting waardoor een lokaal voedingsstof tekort ontstaat) voorkomen kunnen worden.


Spierknoop en de behandeling

Wat is een spierknoop nou eigenlijk en hoe ontstaan deze?
Een spierknoop wordt in de medische wereld ook wel een triggerpoint genoemd. Een spier bestaat uit meerdere spierbundels. Deze bundels bestaan weer uit meerdere spiervezels, zoals de naam eigenlijk al aangeeft. De spiervezels bestaan uit actine en myosine filamenten. Deze actine en myosine filamenten grijpen bij het aanspannen van een spier in elkaar. Om deze filamenten weer uit elkaar te laten gaan, is energie nodig. Wanneer deze energie niet voorradig is (door bijvoorbeeld te hard te trainen of te weinig te eten), blijft de spiervezel in zijn aangespannen positie staan. Op de plek waar deze actine en myosine in elkaar zitten, zal tijdens de sportmassage een soort rijstkorrel voelbaar zijn. Deze rijstkorrel is de spierknoop/ triggerpoint.


Wat doet een spierknoop (triggerpoint)?
Een spierknoop of triggerpoint is erg pijnlijk, geeft een schietende pijn en straalt uit naar andere gebieden in het lichaam (in de vorm van pijn, doofheid, tintelingen). Naast dat deze triggerpoint erg pijnlijk is, wordt bij één of meerdere triggerpoints de spierbundel verkort. De spier zal eerder op rek komen en pijn veroorzaken. Een spierknoop zal over het algemeen niet snel uit zichzelf verdwijnen en zal langdurig klachten kunnen geven. Er is immers een verstoorde bloedvoorziening (energietoevoer) naar de actine en myosine  filamenten. Het is dus belangrijk dat deze snel behandeld wordt.


Hoe behandel ik een spierknoop (triggerpoint)?
Ik behandel een spierknoop of triggerpoint tijdens een sportmassage. Deze spierknoop wordt tijdens de sportmassage gevoeld en kan gekenmerkt worden door een jumpsign (een schietende pijn die door de klant gevoeld wordt, welke een soort schrikreactie laat zien). Deze triggerpoint wordt opgezocht en zal door lokale druk op de spierknoop behandeld worden. Deze druk roept in eerste instantie de pijnsymptomen op (pijn, doofheid en tintelingen soms ook in andere gebieden van het lichaam). De druk wordt ongeveer 1 a 2 minuten aangehouden totdat de symptomen verdwijnen. De spierverharding heeft losgelaten. Na deze triggerpoint behandeling zal de spier gemasseerd worden, om zo de doorbloeding te stimuleren en om ervoor te zorgen dat er weer voedingsstoffen naar de actine en myosine filamenten komen.

bottom of page